Aantal sociale huurwoningen in Den Haag groeit

16 July 2021, 10:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Pixabay

De nieuwe koers van de gemeente Den Haag, ‘Haags Samen Wonen’, die inzet op de realisatie van meer betaalbare woningen, werpt zijn vruchten af. Jarenlang zat productie hiervan in een neerwaartse spiraal, met de realisatie van 2 procent sociale woningen in 2018 als dieptepunt. Dit was voor het Den Haag aanleiding om stevig bij te sturen op de woningbouwprogrammering. Voor 2021 gaat het om 3.000 in aanbouw te nemen woningen, voor de jaren erop koerst Den Haag op 4.000 nieuwe woningen per jaar. Hiervan zal 30 procent sociaal zijn.

“Elke Hagenaar of Hagenees heeft recht op een woning die past bij zijn of haar portemonnee. Betaalbaar wonen moet mogelijk zijn voor starters, ouderen, studenten én gezinnen. We hebben een enorme woningbouwopgave, weinig ruimte en we willen tegelijkertijd betaalbaar bouwen. Ik ben blij dat dit steeds beter lukt. Dit noemen we Haags Samen Wonen: een fijne en betaalbare woning voor iedereen'', aldus wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn).

In het afgelopen jaar (2020) zijn er in Den Haag 2.635 woningen bij gekomen, waarvan 2.200 door nieuwbouw. Met dit aantal nieuw toegevoegde woningen is Den Haag koploper voor Nederland.

De afgelopen twee jaar bleef het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen helaas nog achter. De verwachting is echter dat de bouwproductie in 2021 weer richting 3.000 in aanbouw te nemen woningen gaat. Daarvan zal 30% een sociale huurwoning zijn. Voor de jaren daarna koerst Den Haag op de geambieerde 4.000 woningen start bouw per jaar. Hiervan is 30 procent sociaal en 20 procent middeldure huur.

De woonagenda 2020 – 2023 focust op de bouw van voldoende sociale huurwoningen en extra inzet door de in Den Haag werkzame corporaties en marktpartijen. Daar bovenop heeft het stadsbestuur ingezet op het Urgentieprogramma sociale en betaalbare woningbouw. Hiermee komen er meer locaties beschikbaar voor sociale woningbouw.

Het afgelopen jaar werd door Den Haag ca. 90 miljoen rijksgeld binnengehaald en een even zo groot bedrag aan eigen middelen gereserveerd voor betaalbaar bouwen. Er werden afspraken met corporaties, ontwikkelaars en beleggers gemaakt om inclusief te bouwen. Ook werd een doelgroepenverordening ingevoerd, om via bestemmingsplannen betaalbare woningbouw af te dwingen.

Martijn Balster: “De nieuwe woonagenda ademt inclusiviteit”. Hij licht verder toe: “We halen alles uit de kast om de woningnood aan te pakken. Maar ik moet ook waarschuwen. Als het Rijk niet over de brug komt de komende jaren, door onder meer de verhuurderheffing af te schaffen en de corporaties in onze regio te steunen, dan houden we dit niet lang meer vol. Terwijl onze inwoners snakken naar meer fatsoenlijke, betaalbare huizen”.

De gemeente zal ieder half jaar een update geven van de kwantitatieve en kwalitatieve voortgang van het woningbouwprogramma.